duminică, 12 februarie 2012

Cititul pe tableta Android - aplicatiile Kindle si Aldiko

O tableta de 7" este potrivita pentru citit, chiar daca nu chiar atat de potrivita ca un ereader al carui ecran eInk arata ca hartia. Are dimensiunile unei carti subtiri si greutatea unei carti normale copertate - tableta mea,  Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus  are 10 mm grosime si 345 g - si poate fi tinuta intr-o singura mana la fel de confortabil ca o carte. Am citit deja 2 ebooks pe ea si a fost o experienta placuta, normala, confortabila, nu am simtit ca imi chinui ochii. Totusi nu generalizez, s-ar putea ca gradul in care cititul  pe ecran lumios deranjeaza sa difere de la om la om.

Sunt multe aplicatii gratuite de citit in Android Market - voi vorbi aici doar despre cele mai cunoscute mie: aplicatiile Kindle si Aldiko, cu care am citit tot anul 2011 pe mobil, plus aplicatia eBooks preinstalata, specifica tabletelor Samsung.

Cele trei au multe facilitati comune:

- puteti regla marimea literelor si culoarea fundalului
  (la Kindle App si Aldiko si luminozitatea ecranului)
- puteti pune semne de carte
- in romana afiseaza corect diacriticele
- in engleza punand degetul pe cuvantul necunoscut aveti acces la dictionar
- puteti marca fragmente de text
- puteti cauta un cuvant in carte dar si in Wikipedia sau Google
- aveti acces la cuprins si din cuprins la ce capitol doriti
- la PDF nu fac reflow, in schimb fac (pinch &) zoom
- pot afisa cartile in grid view (doar copertile) sau list view (coperta, titlu, autor)
etc.

Sper ca imaginile sunt suficient de sugestive. Meniurile apar doar atingand ecranul, altfel toate afiseaza numai textul din pagina.


Aplicatia Kindle pentru Android 
Citeste AZW/Mobi si PDF.
Carti puteti cumpara din Kindle Store (la care ai acces din aplicatie) sau le puteti downloada sau transfera de pe PC, copiindu-le in folderul Kindle al tabletei.



Aplicatia Aldiko 
Citeste ePub (inclusiv cele cu Adobe DRM) si PDF.



Cel mai mult imi place cum aseaza cartile pe rafturi in biblioteca (btw, aici gasiti cartile romanesti gratuite din imagine). In list view, cartile pot fi grupate si pe colectii. Cosul de cumparaturi din dreapta sus trimite la cateva librarii online dintre care cea mai utila e FeedBooks, pt ca de acolo puteti descarca nenumarate ebooks gratuite direct in aplicatie. Pt cartile downloadate din alte parti sau transferate de pe PC, apasati pe casuta din stanga sus apoi pe butonul "SD card" si le veti putea cauta si importa.



Aplicatia Aldiko arata si se comporta similar si pe mobil (daca facem abstractie de marimea si rezolutia ecranului).

Samsung eBooks (aplicatie preinstalata)
Citeste ePub (inclusiv cele cu Adobe DRM) si PDF

Si aplicatia aceasta aseaza frumos cartile pe rafturi - insa, nu stiu de ce, la multe dintre cartile Polirom nu afiseaza coperta, in schimb afiseaza fara probleme copetele cartilor mele gratuite. Foile prinse cu agrafe sunt PDF-uri iar semnele de carte indica unde am ajuns in cartea respectiva.

In plus, in pozitie landscape imparte ecranul in doua pagini ca sa arate ca o carte deschisa - in special atunci cand dai pagina...

Putem nu numai marca fragmente si scrie note ci si desena in pagina.

Concluzii
Pentru cartile in engleza recomand aplicatia Kindle, pt ca are dictionar explicativ offline - New Oxford American Dictionary - pe cand Aldiko cauta in dictionar pe net iar Samsung eBooks te trimite la Google Translate; in plus dictionarul Kindle da explicatia si cand nu e forma de dictionar a cuvantului ( substantive la plural, verbe conjugate etc.) Pentru cartile in romana cred ca oricare dintre cele trei e cam la fel de buna.

Toate se descurca cu PDF-urile dar nu sunt ideale pt ele - totusi fac fata probabil mai bine ca un ereader, ecranul (si in general si rezolutia) fiind mai mare si neexistand trecerea prin ecranul negru. Cu exceptia aplicatiei preinstalate, celelalte nu ofera pentru PDF acelasi facilitati ca pt ePub/Mobi. Un PDF cu scris ceva mai mare poate fi citit in pozitia portrait cu pagina intreaga pe ecran, unul cu scris mai marunt va trebui sa-l cititi in pozitia landscape. 

Dar pt PDF-uri exista aplicatii speciale - incepand cu Adobe Reader - si mai pot fi citite si de aplicatiile Office - de ex Polaris Office care e preinstalat pe tableta mea Samsung si care te lasa sa pui semne de carte cu nume (deci sa-ti poti face un fel de cuprins) sau ThinkFree care e preinstalat pe telefonul meu LG si care poate face si reflow la PDF.

(Postarea contine un link afiliat.)

11 comentarii:

  1. POSED ACEIASI TABLETA CA SI TINE SI POT SA SPUN CA CELE SCRISE DE TINE MI AU FOST DE MARE AJUTOR.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ti-am fost de folos - si ma bucur ca in sfarsit a aparut primul comentariu pe blogul asta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am o tableta Samsung dar 10.1n, deci un pic mai mare. Problema care am intampinat-o e ca nu pot citi cartile cu diacritice romanesti in eBooks (aplicatia preinstalata). Am folosit program de transformare a pdf in epub, ca e mai shic ca si carte, dar numai cele in engleza le pot citi, neavand diacritice. Cele romanesti le citesc in pdf:(. La tine vad ca vede diacriticile iar la mine patratele:(.Care ar fi cauza?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu ce sa zic, eu am vazut diacriticele de la inceput in toate 3 aplicatiile (la cartile gratuite de aici si cele cumparate de la libraria Elefant).

    Eventual daca tableta ta e setata pe engleza, poate ar ajuta sa umbli in Settings la Language si sa schimbi pe romana, la mine a fost setata pe romana de la inceput.

    Daca nu e asta chiar n-am idee ce poate fi - stie cineva ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesant articolul, scurt si la obiect!

    RăspundețiȘtergere
  6. am si eu o intrebare referitoare la plicatia preinstalata samsung pt carti,reviste...cum se poate sterge o carte? daca stie cineva...ms mult de tot!keep up the good work

    RăspundețiȘtergere
  7. Detin aceasta tableta (Tableta Allview Speed City) de ceva timp si nu reusesc sa o fac sa mi recunoasca diacriticele din cartile in format pdf! Am incercat o gramada de programe, am schimbat limba tabletei si a tastaturii in Romana, degeaba! Ati intalnit aceasta problema, aveti vrei solutie? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ajutati-ma unde pot gasi dictinar pentru Galaxy Note 10.1

    RăspundețiȘtergere